3 Ocak 2016 Pazar

BACCHUS - BAĞCI (BAGHDJİ)



Bacch-us / Bağ-cı
Bağ  / Bagh / Bacch 
Avrupa'dan Asya Türklerine, İran'dan Kırım Türklerine, her yerde ASMA anlamındadır. 
ÜZÜM BAĞI



Dionysos, İskitlerin Sabazios tanrısından türetilmiştir. İskit efsanesinde; "Targitaos'un üç oğlu vardır; Lipoksais, Arpoksios ve Koloksais. Gökten altından dört eşya düşer; Saban (pulluk), boyunduruk, kupa, balta (kılıç) .... "der Heredot,aslında Saban bir Türk boyudur. Suvar/Sibir diğer adlarıdır.


Sabazios sürekli at sırtında yaşayan göçebe atlı, gökyüzünde gezen gökbaba, Arpa ve Bira tanrısıdır, sonradan Dionysos'a dönüşür. Dionysos Bakkhoi diye de anılır ve bazı yerlerde Bakkhoi Saboi olarak ta çağrılır. Kuzey Balkanlar ve Anadolu'da tapkı görmüştür. 


Dionysos Anadolu'ludur, Doğuludur kendisi, Yunan tanrı panteonuna sonradan girmiştir, bu yüzden Zeus'tan ikinci kez doğurulmuştur, kabullenilsin diye. Anatanrıça Kybele'nin himayesi altındadır. Üzümden şarap yapmasını öğrenir ve öğretir, “ilk öküzü Sabana koşan” tanrı olarak da anılır.


Sabazios Frig Tanrısı diye de geçer ve annesi de Kybele'dir. Zeus bile ondan türetilmiştir. Haziran-Temmuz aylarında gerçekleşen Sabantui Bayramı da hasat bayramıdır, Dionysos şenlikleri olarak ta geçer.




* Sabantuy is a Bashkir, Idel-Uralian and Tatar (Turks) summer festival;



"....Dionysus, the god of wine and wine-making, was depicted by the ancients as a cheerful .... hol is also excluded from the traditional festival of the plough—the Sabantuy...."

"...Sabantuy is a Tatar and Idel-Uralian summer festival, that dates back to the .... interpreted Phrygian Sabazios with both Zeus and Dionysus..."


Nysa, yani Sultanhisarlı Dionysos'un peşinden çılgınca dans eden kızlara Maenad derler (Bassarids - Bacchantes -"Çılgın olanlar", Bakkhoi gibi) Ellerinde panter, asma yapraklarından asaları başlarında da yılan vardır. Ayrıca Çam kozalağı taşıdıklarını da söylerler ama bence o çam kozalağından çok enginardır, çünkü Enginar yılan sokmalarında kullanılır ve afrodizyak özelliği vardır. Ayrıca akşamdan kalanlara da iyi gelir, bu yüzden de şenliklere daha uygun düşer. Hatta 16.yy'da afrodizyak özelliği yüzünden kadınlar tarafından tüketilmesi de yasaklanmıştır. Yüzyıllar sonra (49'da) Marilyn Monroe'yu Enginar Güzeli seçmişlerdir. 




''Hey Bakkha'lar, koşun,
koşun Bakkha'lar !
Irmağından altın akan Tmolos'u
şenlendiren kadınlar!
Kutlayın Dionysos'u
derin gümbürtülü davullarınızla;
Euhoi sesleriyle çağırın Euhios tanrıyı!
Phrygia'dan kopup gelen güzel çığlıklar
karışsın, sizi dağdan dağa koşturan
kavalların tatlı seslerine".


"Dionysos'un doğudan geldiğini, Anadolu'dan çıkıp Yunanistan'a güç bela girebildiğini efsane bağıra bağıra dile getirir"
der Erhat.


SB.

Sabazios

Sabazios






kaynak:
* Eski ve Modern Türkler-Mustafa Celalettin Paşa
* Azra Erhat- Mitoloji Sözlüğü



İskit-Türklerine gökten üç kutsal eşya düşer; Kupa, kılıç, saban...




// Türk Dünyası kutlarken ve Saban Türkçe iken...
The etymology of Saban is Turkish! So, Sabazios is not Phrygian!