15 Ocak 2016 Cuma

Türk’ün bin 300 yıl önceki parmak izi!










Moğolistan’da Bilge Tonyukuk Anıt bölgesindeki kazılarda Türklerin bin 300 yıl öncesine ait parmak izi bulundu. Ortaya çıkarılan kalıntılar Türklerin kazılarda bulunmuş ilk parmak izi olarak tarihe geçti...


Taşağıl ile kazı çalışmalarını konuştuk. Kazı esnasında 11 açma açıldığını belirten Taşağıl, “Çok sayıda yeni arkeolojik keşfe ulaşıldı. Fakat, en dikkat çekicilerinden biri 11 numaralı açmada atalarımızın bin 300 öncesine ait parmak izleri bulunmasıdır. Bu ilginç bir tarihi keşiftir” diyerek önemli bir çalışmayı açıkladı. 


Pişmiş topraktan zemin

Su tahliye kanallarıyla ilgili bir keşif de olduğunu belirten Taşağıl, 

“Su tahliye kanalının zamanının örneklerine göre gayet iyi durumda korunması kazı çalışmalarının önemli buluşlarından biridir. Özellikle dış duvarın yığma duvar tekniği ile yapılması ve o çağların en iyi kerpiç yapma tekniği olan Han-tu (kuru toprak) yöntemiyle yapılması büyük bir başarıdır” dedi. 


Kazı çalışmalarındaki 11 açmanın genelinde beton parçası bulunduğunu belirten Taşağıl, “Geçmiş dönemlerde anıt alanı korumak için yapılan beton malzemeler bütün açmalarda ele geçmiştir. Ancak, anıt alanın neredeyse tamamında çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış zemin döşemesi parçası, su sistemine ait olduğunu düşündüğümüz oluk ve boru parçaları ve kiremit ve sıva parçalarına rastlanılması anıtın zamanına göre üst düzey bir teknolojiyle yapıldığını göstermektedir. Özellikle renkli (sarı, pembe) ve kaliteli sıva parçaları, yapıda bulunan barkın süslü ve gösterişli olduğunu göstermektedir” diye konuştu.