7 Temmuz 2014 Pazartesi

Amerika'da "Türk Başı" Binası / Pruva Heykeli







Turks Head Building 
built in 1913, one of the oldest skyscrapers in Providence.

The figurehead, which came from the ship "Sultan", depicted the head of an Ottoman warrior. Whitman's store was called "At the sign of the Turk's Head". The figurehead vanished in a storm and today a granite replica of the original "Turk head" is found on the belt course between the third and fourth floors.

The historic Turk's Head Building is located in the heart of the Financial District, near Financial Plaza.



...


Bir gemiye yerleştirilen pruva heykeli hizmet süresi boyunca asla yerinden çıkartılmaz, hizmet dışı kalan gemilerin heykelleri ise başka gemilerin pruvasında kullanılmazdı; bu nedenle heykelleri ve kabartmaları, dekoratif birer obje olarak binalara asılmışlar.

Bu geleneğin ilginç bir örneği olan figür, bugün hala Rhode Island eyaletinin başkenti Providence'de bir binanın girişini süslüyor.

1913 yılında inşa edilen ve "Turks's Head" diye anılan binanın giriş cephesinde "Sultan" isimli bir geminin Türk denizcisi büstü şeklindeki pruva heykeli yerleştirilmiş.

Bugün binanın ön cephesinde görülen figür, heykelin aslına sadık kalınarak yapılmış granitten bir kopyası, çünkü orjinal ahşap heykel fırtınada düşüp parçalanmış.


Tarihin Sessiz Tanıkları : Pruva Heykelleri