11 Ağustos 2024 Pazar

Boğa Başlı İnsan

 Hayvanlara eziyet edenlere cehennemde musallat olan ruhlar 'boğa-başlı insanlar'dı.

Mitolojiye göre; Grek kökenli olmayan Minos'un eşi, Pelasg kökenli Poseidon'un gönderdiği boğadan hamile kalır ve Minotauros'u doğurur.

Oysa;

Poseidon Minos'un atasıdır.

Minos'un dedesi olan Agenor'un babası Poseidon'dur.

Minos'un annesi Europe'dir ve Agenor'un kızıdır. Europe aynı zamanda Anadolulu Kadmos'un da kardeşidir ve Kadmos Thebai (Tepeay)'ın da kralıdır.

Minos'un eşi Pasiphane ise Büyücü Kirke'nin kardeşi, Altınpost mitolojisindeki Büyücü Medea'nın da teyzesidir. Yani Med-Türk kökenlidir.

Minos'un kardeşleri olan Rhadamanthos ile Sarpedon'un adları da Grekçe değildir.

Agenor'un annesi Libya'dır.

Libya İo'nun, yani Ay Kız'ın torunudur.

Ay Kız'ın (İo) babası ise İnakhus adını taşır, yani adı Türkçe İnak'tır ve İapethos (Yafetos) olarak Grek kaynaklarına geçen Yafes'in soyundan gelir.

Libya'ya geri dönersek, Libya Erpatalarının (Amazon) atası olarak soy ağacında yerini alır.

Ay tanrıçası Ay Kız'ın babası İnak(-hos) tufan sonrası halkı biraraya getirerek Argos'un kralı olur. Argos [Arg/Erk(-os)] Grekçe olmadığı gibi yerlisi de Pelasglar'dır.




Oğuz Kağan'ın anasının/babasının Ay Kağan olarak verilmesiyle birlikte ayaklarının da "öküz ayaklarına benzetilmesi" Ay Kız (İo) ile Minotauros'u hatırlatır.

Türk dünyasında "yemek için öldürülüp yer altında dirilen hayvanlar, tamuğda (cehennemde), kendilerini öldürenlere eziyet eden ruhlar olarak, boğa-başlı insan şeklinde temsil edilir", inancı vardı. Bu sebeple de avlanan hayvanların ruhlarına teşekkür edilirdi.

Peki bu ne anlama geliyordu? Boğa başlı insan olan Minotauros da hayvanlara eziyet edenleri cezalandıranlardandı mıydı da cehennem gibi gözüken labirentinde insanlara eziyet ediyordu?.. Kimlerden almışlardı da bu "anlatıyı" insan kurbanı olayına dönüştürmüşlerdi?


Peki;

Dede Korkut'ta geçen Boğaç Han adını nasıl almıştı? Boğayı öldürerek.

Boğaç Han kimin yansıması olarak görülüyordu? Oğuz Kağan.


En eski yazılı metinlere göre;

Göksel Boğa ile güreşmenin kökeni Sumerlilere aitti. Adı Türkçe olan Bilgemiş boğa ile güreşmiş ve egemenliği ele geçirmişti. Grek kökenli olmayan Erkle (Herkül) de ki İskit/Saka Türklerinin atası olarak gösterilmişti, aynı yoldan gitmiş, boğa ile güreştirilmişti.

Bu durumda;

Turovalı Gelin Eleni'yi çocukken kaçıran, Grek kaynaklarında bir kahraman olarak gösterilen ve Minotauros'u da öldüren Theseus kimi taklit etmiş oluyordu?...


SB

Turova ve Saka Türkleri

📕