SAYFALAR

10 Haziran 2016 Cuma

Kayseri, Gaziantep ve Hatay'da Kayı Tamgası




Kayı boyu Tamgalı mezar taşları
One of Oghuz Turkish Tribe "Kayı", his symbol is IYI










KAYSERİ, BATTAL GAZİ CAMİİ VE KIRK KIZLAR TÜRBESİ 
Erol YURDAKUL-Mehmet ÇAYIRDAĞ

(IYI) Tamamen Oğuzlar'ın Kayı Boyuna ait bir damga olup, incelediğimiz binalarda sadece Battal Gâzi Camii'nde görülmüştür' (fot.20). Damga, Kayı Boyu'na mensup olan Osmanlılarda II. Murat'a ait bir bakır parada da kullanılmıştır.

(ÜÇGEN) Bu işaret Battal Camii'nden başka Niğde I. ve il. Türbede, Sungurbey Camii ve Hüdâvend Hatun Türbesi'nde, Sivas Ulu Camii'nde, Denizli Dinar arasındaki Çardak Han, Malatya Hekim Han, Aksaray Sultan Han, Sadeddin Han, Avanos Son Han, Pazar Hatun Han, Akdağmadeni Yozgat orasında bulunan Çınçınlı Sultan Han, Afyon İsaklı Han, Antalya Evdir Han, Kırkgöz Han ve Ahlat Abideleri'nde bulunmakta olup, Orhun ve Yenisey alfabelerinde ık, kı, k sesini veren harftir.


Kayseri Gıyasiye Medresesi, Şifahane, Karatay Hanı, Niğde Sungur Bey Camii, Çardak Han, Hekim Han, Ağzıkara Han, Horozlu Han, Hatun Han, Evdir Han, Alara Han, Erzurum Cunni Mağarası'nda, Ahlat Abideleri'nde debulunan bu işaret Kaşgarlı Mahmut ve Yazıcıoğlu'na göre Salur Boyu damgasıdır" (fot.l9).

Kayseri Hunat Camii, Yahyalı Seyid Ali Türbesi, Niğde II. ve III. Türbe, Sungurbey Camii, Alay Han Aksaray Sultan Han, Ağzıkara Han, Çiftlik Han, Hatun Han, Kırkgöz Han, Alara Han, Ahlat Abideleri'nde bulunan bu işaret Yazıcıoğlu ve Reşideddin'e göre Oğuzlar'ın Eymür Boyu'nun damgasıdır.

Bu damga Battal Gâzi Camii'nden başka Kayseri Gıyasiye Medresesi, Yoğun Burç, Ok Burcu, Ürgüp Sarıhan, Hunat Camii, Hacı Kılıç Camii, Babük Bey Köşkü, Pınarbaşı Öksüz Türbe, Niğde II. Türbe, Hekim Han, Alaaddin Camii, Sungurbey Camii, Amasya Torumtay Türbesi, Aksaray Sultan Han, Avanos Sarı Han ve Çiftlik Han'da bulunmakta olup, Kars civarında at damgası olarak ta kullanılmıştır. / devamı resimli pdf:





18.yy Azerbaycan Halısı - link

Erdebil - Azerbaycan - link











* * *


Yörük Mezarları
Youruks are Turks, it's a lifestyle, and not a different ethnic !
The term Yörük / Yürük is derived from the old Turkish verb "to walk, to march"  - yori (today=yürü).





Yörük Mezarları - İlören-Sivrihisar / Eskişehir


Edirne




Altai Turkish Stonestels 





ilgili